POSJETITE KURAN.BA
 
 

opasne greske pri odgoju djece

Nezir Halilovic | Saff br/str. 72

Djeci treba davati lijepa imena


Obaveza je svakog roditelja da svom djetetu nadije islamsko ime sa lijepim znacenjem. Istovremeno im je obaveza da izbjegavaju svako zabranjeno, pokudeno i ime koje ima ružnu simboliku ili znacenje. Ime postaje dio covjeka i prati ga tokom njegovog života, pa i poslije smrti. Istina je i da ime ima veliki uticaj na covjeka i njegovo ponašanje

Piše: Nezir Halilovic


Odmah poslije rodenja djeteta slijedi nadijevanje imena. To je moment kad roditelji mogu uciniti najopasnije i najdugotrajnije greške prema svome djetetu. O tome je rekao šejh Bekr Ebu-Zejd:

"Analizirao sam sve grijehe i pokudene stvari i našao sam da se svi oni brišu iskrenim pokajanjem. Kao što islam briše sve grijehe prije njega, a najveci je, svakako, nevjerovanje, tako isto pokajanje briše grijehe za koje se covjek iskreno i istinski pokaje kad ispuni sve uvjete pokajanja''.


Teret nedolicnog imena

Medutim, postoje greške i grijesi koji se prenose na potomke i sramotu tih grijeha potomci naslijeduju od predaka, a ljudi ih prepricavaju kroz generacije i smiju se na njihov racun. Da bi se mogle ispraviti posljedice takvih grijeha, potrebno je uciniti veliki napor i prijeci dug, složen i mukotrpan put. Najocitiji takav grijeh je nadijevanje djetetu ružnog imena. To se evidentira u sve moguce dokumente (rodni list, zdravstvenu knjižicu, školske svjedodžbe i diplome, vozacku dozvolu, licnu kartu, pasoš itd.). Kad dijete shvati kakvu su mu nepravdu nanijeli i umori se od tereta vlastitog imena te odluci prekinuti s time predijevajuci ime, mora promijeniti i sve dokumente. Medutim, šta uraditi sa svojim uspomenama i društvom koje ga je tolike godine znalo pod tim imenom i koristilo ga za zbijanje šala?


Ovo je samo jedan od vrlo izraženih segmenta silnog ideološkog vala koji je zapljusnuo sva podrucja islamskog svijeta. To je i najteži segment i poremecaj koji cine roditelji, zaljubljenici u stranu kulturu i obicaje, prema svojoj djeci. Oni svojoj djeci nadijevaju imena poznatih nevjernika, nadajuci se da ce i njihova djeca biti kao oni. U opijenosti tudom kulturom, oni su slijepi za sve ostalo, a pogotovo za Allahov šerijat i islamska imena.

Davanje zabranjenih imena


Tu spadaju imena poput Allahovih imena koja nije dozvoljeno nadijevati stvorenjima tipa - El-Ehad, Er-Rahman, Allah, El-Halik, Es-Samed, El-Kadir itd.

Tu spadaju imena koja pocinju sa rijecju "abd" (rob) uz ime stvorenja - Abdun-Nebijj (Vjerovjesnikov rob), Abdu-Husejn (Husejnov rob), Abdu-Alijj (Alijin rob). Na kraju, tu spadaju imena stranog porijekla, imena nevjernika, a pogotovo ona koja su nosili otvoreni i žestoki neprijatelji islama i muslimana - George (Džordž), David (Dejvid), Josef (Džozef), Jara, Diana, Jacklin (Žaklin) itd., a sve zato što ta imena izražavaju želju da djeca koja ih nose budu kao te osobe.


Imena koja treba izbjegavati

U ovu kategoriju spadaju imena taguta i velikih silnika i oholnika - Faraon, Karun, Haman, te svih onih koji su slicni njima, poput imena - Marx, Engels, Lenjin, Staljin, Freud (Frojd), Tito itd. Nadijevanje tih imena predstavlja zadovoljstvo tim ljudima i njihovim djelima te ljubav prema njima, a sve to je nespojivo sa srcem istinskog razumnog vjernika.


Medu imena za koje pojedinci misle da su bogougodna, a ona to nisu, spadaju imena koja su po šerijatu mekruh, tj. pokudena, poput imena: Abdul-Maksud, Abdus-Settar, Abdul-Mevdžud itd.

U imena sa ružnim znacenjem spadaju sva imena koja imaju ružno znacenje i koja sama po sebi ružno zvuce. Ta imena ne mogu biti draga nijednoj ljudskoj duši i niko ih ne bi poželio nositi. Takva su imena Harb (rat), Himar (magarac), Kelb (pas), Murre (gorcina), Mirhad (wc-šolja) itd.


Tu spadaju imena poput Šahhat (škrtica), Fulful (paprika), Hajše (vreca), Džahš (magare), Bagl (mazga), Fudžl (rotkvica) itd.

Medu imena koja vrijedaju ljudski ponos i dostojanstvo spadaju imena poput Hajjam (onaj koji je ludo zaljubljen), Vessal (onaj koji uvijek stiže), Fatin (onaj koji stavlja na iskušenje), Fitna (iskušenje) itd.


Imena meleka su svima, manje-više, poznata. To su imena - Džibril, Mikail, Israfil, Azrail itd. Ona su posebno zabranjena ženskoj djeci jer je to poredenje sa mušricima, mnogobošcima i njihovim vjerovanjem.

Imena sa hvalisavim znacenjem poput imena Berreh, itd. (vidi: "Adabu istikbali el-Mevludi fi el-Islam", autora Jusufa Arifa, str. 40.-42.; "Hakku el-Abai ala el-Ebnai, ve hakku el-Ebnai ala el-Abai", dr. Ta-Ha Afifij, str. 84.).


"Uljepšajte vaša imena!"

Ime ima veliki uticaj na covjeka i njegovo ponašanje. O tome Ibn-Kajjim kaže:


"Rijetko kad ceš cuti ružno ime, a da neceš naci da osoba koja ga nosi ne odgovara tom imenu!"

Velika je Allahova mudrost na Zemlji što je ucinio da se nadijevaju imena koja odgovaraju svom nosiocu. Kako god postoji povezanost uzroka i posljedice, isto tako postoji i povezanost izmedu covjeka i njegovog imena.


O tome je rekao Ebu-Feth bin-Dženna:

"Dugo sam slušao jedno ružno ime kojem nisam znao znacenje. To me je toliko kopkalo da sam poceo tražiti njegovo znacenje. Tada sam otkrio da ime u potpunosti odgovara covjeku koji ga nosi, ili mu je vrlo slicno. Odmah sam to spomenuo šejhu-l-islamu Ibn-Tejmijji, r. a., a on mi rece:


"I meni se cesto dogada da to primijetim" (vidi: "Tuhfetul-Mevdud", str. 92.). Zato je Allahov Poslanik, s. a. v. s., naredio muslimanima:

"Uljepšajte vaša imena!"


Što se tice nevjernickih imena iz stranih nemuslimanskih naroda koja postaju sve popularnija zahvaljujuci snazi i uticaju domacih i stranih medija, svaki musliman mora biti svjestan da su ta imena u islamu odbacena jezicki (radi znacenja) i šerijatski (radi propisa). Nažalost, mnogim muslimanima su ova imena toliko omiljena da su postala gotovo "sveta", pa ih nadijevaju svojoj djeci, posebno ženskoj. Oni nisu ni svjesni da time cine otvorenu nepokornost Allahu, dž. š., i jasni haram i da su time zauvijek obilježili svoju djecu. Ta imena su danas svima dobro poznata - Indira, Jacklin, Julija (Džulija), Diana, Suzana (neka od njih znace "igla" i "plamen"), Fali, Victoria, Gloria, Lara, Linda, Maja, Haydi, Jara itd. Ovim imenima su slicna i sva perzijska, turska, berberska, albanska i sva ostala narodna imena poput Merfeta, Šejrehana, Širin, Nifina i sl. te imena sastavljena od ponovljenih slogova - Zuzu, Fifi, Mimi itd. I, na kraju, imena sa ružnim i smiješnim znacenjima, poput Ahlam, Eridž, Tagrid, Gadeta, Fatin, Hajjam itd. (vidi: "Tesmijetu el-Mevlud", str. 6.-7.).

O tome je predivne stihove spjevao Bejdžani u "Menzumu":


"Zovi onog što ga rodi, kao Muhammeda,

Tahira, Mustafu ili Ahmeda,


A ako želiš, kao Abdullaha,

Da ti dugo živi pod milosti Allaha. A kcerki nadij Ummihana,


A nikako Fejruza ili Ismihana".

(Vidi: "Terbijjetu el-Benin", Bejdžani: "Menzum", str. 20.).